Cursus EPI-Genetica

Oktober 2016: Epigenetica is het vakgebied binnen de genetica dat de invloed bestudeert van de omkeerbare erfelijke veranderingen in de genfunctie die optreden zonder wijzigingen in de sequentie (volgorde van de basenparen) van het DNA in de celkern. Het bestudeert ook de processen die de zich ontplooiende ontwikkeling van een organisme beïnvloeden. In beide gevallen wordt bestudeerd hoe gen-regulerende informatie die niet in DNA-sequenties wordt uitgedrukt toch van de ene generatie (cellen of organismen) op de andere wordt overgedragen – dat wil zeggen (afgaand op het Griekse prefix), ‘bijkomend bij’ of ‘supplementair aan’ de genetische informatie die in het DNA gecodeerd zit.

Dit type van regulering kan zich richten op het DNA, het RNA of de proteïnen en werkt op het niveau van de celkern of van het cytoplasma. Nucleosomen spelen hierbij een belangrijke rol.

Lezing Kennis Tour ” De wereld van kleuren bij honden – Ogen, neuzen en kleurgebonden ziektes

Oktober 2016: Deze interactieve lezing ging verder in op de vererving van de kleuren en kijkt naar de relatie met andere zaken.. We weten dan wel in grote lijnen hoe het zit met de kleuren en vachten van onze honden, maar hoe zit het met neuskleuren en andere afwijkende kleurenzaken in vachten en aan honden. Is er waar van die verhalen over oogkleuren en is de link met de vachten.  Hoe zit het met ziektes, houden die echt verband met kleur? Ook deze interactieve lezing werd gegeven door Marjolein Roosendaal

Lezing Kennis Tour ” De wereld van kleuren bij honden – Vachtkleuren

Juli 2016: Deze interactieve lezing ging in op de kleuren die we kennen, de eigenschappen die we ervan kennen en de conclusies die we daaruit kunnen en mogen trekken.
Wat is de zin van selectie op kleur? Waarom zou je dat wel of juist niet moeten doen? En wat is er nou eigenlijk waar van die verhalen over kleurgebonden eigenschappen? Deze interactieve lezing werd gegeven door Marjolein Roosendaal


Kynologische Kennis II

Mei 2016: Na de KK I ben ik gewacht op het kunnen volgen van de KK II. In oktober 2015 was het zover. De cursus duurde tot de zomer van 2016. Het was een “zware” cursus, mede door de manier waarop les gegeven werd. Nu een jaar later, ben ik blij dat deze is afgelopen! Zodra er weer een KK II cursus gegeven wordt ga ik deze opnieuw volgen. Voor mij nooit meer een cursus bij …….!
Cursus onderdelen: Cytologie; Anatomie; Fysiologie; Erfelijkheidsleer (voortzetting van de KK 1); Bewegingsleer; Embryologie; Reglementen betreffende de exterieurkeurmeester.

Cursus Kleuren bij de Duitse Dog

Oktober 2014: heb ik deze cursus mogen volgen bij de NDDC, over kleur bij de Duitse Dog, geven door Marjolein Roosendaal. In het ochtenddeel hebben wij de basiskennis van kleuren en genetica besproken, in het middagdeel zijn de Duitse Doggen van de deelnemers geanalyseerd. Hier werden alle bekende kleurgenen besproken en uitgelegd. Was een zeer leerzame dag.

EHBO

Maart 2014: heb ik de cursus honden-EHBO gevolgd bij het NKC, de avonden werden verzorgd door DA H.O. Hoenderken. Met als onderwerpen, “wanneer is mij hond ziek”; wanneer moet ik naar de DA”; “Eerste hulp bij honden” en “wat te doen als..”. Veel werd ook in de praktijk geoefend.


Kynologische Kennis I

September 2014: Van oktober 2013 t/m september 2014 heb ik de KK I cursus gevolgd bij het NKC, was een goede opleiding om je verder te verdiepen in het fokken van rashonden. Vind het een must voor elke fokker om de KK I te volgen.
Cursus onderdelen: Rassenkennis; Kynologisch Reglement; Voedingsleer; Voortplanting; Gedragsleer; Basis erfelijkheidsleer; Terminologie; Gezondheidsleer en Verzorging.